Sól znad Morza Martwego

Morze Martwe to fenomen natury. W Biblii nazywane jest Słonym Jeziorem. Ze względu na skład soli, Morze Martwe diametralnie różni się od wszystkich innych mórz naszej planety. Podczas kiedy w wodach innych mórz poziom chlorku sodu wynosi 77 % całej zawartości soli, to w wodzie Morza Martwego jego zawartość osiąga 25-30 %, a zawartość soli magnezu (chlorki i bromki) stanowi do 50 %.
Morze Martwe charakteryzuje się dużą koncentracją jonów sodu, potasu, magnezu, wapnia i bromu oraz szerokim spektrum mikro- i makroelementów. Zawartość potasu (K) w Morzu Martwym jest prawie 20-krotnie wyższa niż w Oceanie Atlantyckim, magnezu (Mg) – 35-krotnie, wapnia (Ca) – 42-krotnie, a bromu (Br) aż 80-krotnie.

Są to elementy, które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm oraz ogromne znaczenie biologiczne – taki właśnie zestaw mikro- i makroelementów ma ludzka limfa i krew.