Drogie Panie, za nami kolejne – trzecie spotkanie Klubu Metamorfozy Kobiet! Te warsztaty były naprawdę wyjątkowe! Intrygujący temat spotkania przyciągnął uczestniczki nie tylko z odległych krańców Polski – mieliśmy także okazję gościć Panie aż z Austrii!
Nic dziwnego, nasza wyjątkowa prowadząca, lek.med. Maria Walaszek-Bogacz to nie tylko fantastyczny lekarz, ale również ekspert w dziedzinie medycyny chińskiej. Łącząc zawodowe aspiracje z życiową pasją ukończyła 4-letni kurs – „Tradycyjna Medycyna Chińska” prowadzony przez Matthiasa Hunecke oraz 3-letni kurs – „Diagnostyka Różnicowa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” u Claude Diolosa – założyciela Instytutu Avicenny we Francji. Ponadto uczestniczyła w szeregu kursów pokrewnych, na których poznała m.in. najważniejsze zioła w medycynie chińskiej, leczenie bólu ziołami i akupunkturą oraz wiele innych fascynujących zagadnień. Jednak specjalistyczna wiedza to nie wszystko – Pani Maria to również cudowna, ciepła osoba! Oprócz solidnej dawki wiedzy zapewniła nam niesamowitą atmosferę i masę pozytywnych wrażeń!
Tematem minionych warsztatów była „Dietetyka wg tradycyjnej medycyny chińskiej” – zagadnienie niezwykle intrygujące, nieomal magiczne – niosące w sobie mądrość pradawnych mędrców, wiedzę gromadzoną przez setki lat, a wciąż tak aktualną i idealnie przystającą do naszej, współczesnej rzeczywistości!
Prowadząca w sposób ciekawy, a przede wszystkim – zrozumiały wprowadziła uczestniczki do teorii Ying i Yang, systemu opisującego wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek.
Przedstawiła również niesamowitą Kuchnię Pięciu przemian – gotowanie oparte na teorii o tej samej nazwie, która mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących w sposób cykliczny, a także wzajemnym przenikaniu się wszystkich elementów Wszechświata.
Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku:
wiosna > lato > późne lato > jesień > zima,
odpowiadające kolejno przemianom:
Drewno > Ogień > Ziemia > Metal > Woda.
Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności. Kuchnia oparta na tej teorii dąży do energetycznego zrównoważenia potraw, które są dzięki temu nie tylko zdrowe, lekkostrawne i pełne odżywczych składników, ale przede wszystkim smaczne!
Na warsztatach poruszone zostało również zagadnienie termiki produktów spożywczych oraz możliwości łączenia ich. Ponadto dowiedziałyśmy się jak unikać podstawowych błędów żywieniowych i nabyć swoistą świadomość w odżywianiu – jakie produkty i posiłki są dla nas najlepsze i jak dobierać je do swoich indywidualnych potrzeb.
To był naprawdę dobrze wykorzystany czas! Nowa wiedza na pewno pomoże nam wprowadzić pozytywne zmiany w codziennym jadłospisie, a nawiązane podczas warsztatów znajomości z pewnością będziemy pielęgnować! Bo tacy ludzie to prawdziwy skarb!
I oby więcej takich spotkań!
…a następne warsztaty już w maju! Niebawem poznacie więcej szczegółów!