Słabe włosy, ze skłonnością do wypadania i łamania się to bardzo częsty problem, dotyczący zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wypadanie włosów to naturalna kolej rzeczy, codziennie tracimy ich ok. 50, a w okresie wiosennym i jesiennym wypada ich nawet do 80! Setka wypadających włosów mieści sie jeszcze w normie (wszystko jest uwarunkowane gęstością i ich puszystością), natomiast gdy wypada ich znacznie więcej może być to oznaką rozwijającej się choroby. Do nadmiernego wypadania przyczynia się także wzmożone złuszczanie się naskórka głowy, czyli potocznie zwany łupież. Gdy zaobserwujemy te wszystkie objawy powinniśmy czym prędzej sięgnąć po kuracje odbudowującą cebulkę włosa.

źródło zdj.: styl.pl

Włosy można określić jako swoisty papierek lakmusowy samopoczucia i ogólnej kondycji zdrowotnej. Jeżeli nasza dieta jest uboga w witaminy i składniki mineralne, włosy zaczynają słabnąć i dają nam o tym szybko znać. Dieta w ogromnym stopniu wpływa na wygląd naszej czupryny, dlatego warto wiedzieć co jeść by wzmocnić włosy.

Dieta na piękny włos powinna opierać się na aminokwasach siarkowych, czyli podstawowym składniku keratyny - to budulec łodygi i osłonki włosa produkowany w mieszkach włosowych, dzięki nim włosy są mocniejsze i nie rozdwajają się. Związki te znajdziemy między innymi w taki pokarmach jak: ryby, fasola, wołowina. W siarkę obfitują też: rzodkiewka, czarna rzepa, chrzan, kapusta, brukselka, brokuły, kalafior czy cebula.

Kwasy Omega 3 to kolejny składnik niezbędny dla zdrowia naszych włosów, którego powinniśmy poszukiwać w pożywieniu. Spożywanie porcji tuńczyka, makreli, śledzia lub łososia zaowocuje zatem nie tylko sprawie działającym intelektem, ale i piękną, gładką i lśniącą burzą włosów. Cudownie!

Postaw na żelazo i witaminy A i C, które to wybawią nasze włosy od problemów z wypadaniem. Pierwsze znajdziemy w mięsie. Żelazo zawarte w mięsie jest lepiej  przyswajalne niż to mające roślinne źródła. Żelazo wspomaga pracę czerwonych krwinek przenoszących tlen do komórek naszego organizmu, także do mieszka włosowatego – kanału, z którego wyrastają nasze włosy. Rośliny strączkowe, fasola i groch są również bogate w żelazo. Źródłem witamin A i C są przede wszystkim rośliny – szpinak, sałata, kapusta liściasta oraz rzepa. Dzięki tym zielonym produktom włosy pozostaną cudownie nawilżone.

W diecie  nie powinno zabraknąć migdałów. Migdały, które niestety rzadko goszczą na naszych talerzach i są przysmakiem, po który sięgamy okazjonalnie, zawierają proteiny i cynk, tak ważne dla odbudowy struktury naszych włosów, tak by stały się one silne i gęste. Podobne właściwości mają jajka, które wzmacniają włosy poprzez zawartość protein i witaminy B-12 oraz biotyny. To żadna nowość – o wszystkich z wymienionych składników odżywczych – prowitaminie B5, biotynie, olejku migdałowym – słyszymy od producentów szamponów, odżywek i masek do włosów. Zamiast jednak bez zastanowienia ulegać ich zapewnieniom, spróbujmy wzbogacić dietę o te składniki, które występują w naturze, zanim jeszcze umieści się je w plastikowej butelce lub tubie.

Na deser wybieraj cytrusy! To nieocenione źródło witaminy C. Kwas foliowy przeciwdziała wypadaniu włosów, więc ważne, aby dietę wzbogacić w produkty z pełnego ziarna. By zasilić dietę w wapń niezbędny dla zdrowia włosów sięgajmy po jogurt naturalny! Pijmy też dużo wody, która oczyści organizm z wszelkich toksyn.