Czy niedobór minerałów to także twój problem?

Cierpisz na bóle głowy? Dokucza Ci drżenie powiek? Budzą Cię nocne kurcze łydek? To tylko niektóre z sygnałów, które może wysyłać Twój organizm kiedy doskwiera mu brak podstawowych składników mineralnych. To problem częstszy, niż można by się spodziewać! Szacuje się, że praktycznie każdy z nas – w którymś momencie życia – musiał się z nim zmierzyć. Czy dostarczasz sobie odpowiednie ilości makro i mikro elementów? Czytaj dalej, aby się przekonać!

Szkorbut, pelagra, kurza ślepota  - to tylko niektóre choroby wynikające z niedoborów witaminowo-mineralnych. Kojarzą nam się raczej  z niedożywionymi  mieszkańcami krajów trzeciego świata, aniżeli naszą rzeczywistością. Niestety – ten problem jest znacznie bliżej – nieodpowiednia dieta i styl życia, wzrastające zanieczyszczenie środowiska, a przede wszystkim – spadek wartości odżywczych w produktach spożywczych to czynniki odpowiedzialne za mineralne braki w naszych organizmach. Problem mogłoby się wydawać błahy – jednak zlekceważony i pozostawiony w samopas może w naszym organizmie siać prawdziwe spustoszenie. Dr Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla, twierdzi wręcz, że każda dotykająca nas przypadłość ma swoje źródło w niedoborze minerałów – dlatego ich odpowiednie poziomy są kluczowe dla naszego dobrostanu.

Czym są składniki mineralne?

 

 

Składniki mineralne to substancje odżywcze niezbędne  i najbardziej podstawowe. Nie tylko zapewniają prawidłowy rozwój oraz zdrowie przez cały okres naszego życia, ale stanowią przede wszystkim początkowe ogniwo uruchamiające szereg istotnych funkcji biologicznych – sprawiają, że działają enzymy i aminokwasy odpowiedzialne za rozkład i absorpcję pozostałych składników odżywczych i witamin, wpływają na pracę narządów wewnętrznych, usprawniają kluczowe procesy – jak przewodzenie impulsów nerwowych, syntezę RNA i DNA, czy obieg krwi w organizmie. Bez nich nic nie działa prawidłowo!

minerały i ich działanie dr nona

Wyróżniamy trzy grupy składników mineralnych:

✓ Makroelementy to pierwiastki, których dobowe zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi powyżej 100 mg - zaliczamy do nich wapń, fosfor, sód, potas, magnez, chlor i siarkę.

 Mikroelementy są natomiast pierwiastkami, których dzienne zapotrzebowanie wynosi poniżej 100 mg - czyli żelazo, miedź, cynk, mangan, molibden, jod, fluor, selen, chrom i kobalt.

✓ Pierwiastki śladowe to pierwiastki na które dzienne zapotrzebowanie jest bardzo niewielkie, ale wciąż istotne!

Składniki mineralne przyjmujemy prawie wyłącznie z pożywieniem – nasze organizmy samodzielnie ich nie wytwarzają, ani nie magazynują, dlatego niezwykle ważne jest abyśmy dostarczali ich odpowiednie ilości na bieżąco. Zastanawiacie się teraz pewnie o co ten cały raban – dobrze zbilansowana dieta powinna załatwić sprawę. Niestety mamy złe wiadomości – sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Nawet jeśli dostarczamy sobie odpowiednie ilości warzyw, owoców i innych pokarmów, możemy nie przyjmować niezbędnej dawki składników odżywczych – jedzenie, które kupujemy w sklepach nie jest niestety zbyt wysokiej jakości – przechowywane zbyt długo lub w nieodpowiednich warunkach (a więc zwyczajnie nieświeże!), pochodzące z nieorganicznych upraw, rosnące w glebie wyjałowionej z jej mineralnych bogactw… To znak naszych czasów – jeszcze 20, 30 lat temu było zupełnie inaczej!

Minerały i skutki ich niedoboru – krótki przewodnik

 

Minerały stanowią około 4% masy ciała dorosłego człowieka – to 46 składników, z czego 22 są niezbędne do życia. Zobaczcie, za co odpowiadają te najważniejsze, gdzie możecie je znaleźć i – przede wszystkim – jakie są skutki niedoboru:

MAKROELEMENTY

wapń Ca

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • Podstawowy składnik tkanki kostnej
  • Wzmacnia funkcje obronne organizmu
  • Działanie antystresowe i antyalergiczne
  • Powoduje wydalanie strontu i ołowiu z organizmu
  • Prawidłowa krzepliwość
  • Mocne kości, zdrowe zęby
  • sery żółte,
  • sery białe,
  • mleko,
  • sardynki,
  • rzeżucha,
  • jaja,
  • kapusta,
  • mięso,
  • ziemniaki,
  • buraki,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy
  • amarantus

niewielki niedobór:

  • skurcze mięśni,
  • uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach,
  • bóle w stawach;
  • zwolnienie tętna.

większe niedobory:

  • Osteoporoza
  • Ubytki w uzębieniu
  • Zaburzenia snu
  • Krwotoki
  • Zaburzenia wzrostu u dzieci

 

Magnez Mg

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • Przeciwdziała stresowi
  • Antyoksydant
  • Wchodzi w skład ponad 200 enzymów
  • Sprzyja wchłanianiu się wapnia,
    potasu, fosforu, witamin B,C,E
  • Profilaktyka chorób serca i nerek
  • Mąka sojowa,
  • kasza jęczmienna,
  • orzechy,
  • kasza gryczana,
  • czekolada,
  • ziarno kakaowca,
  • pestki dyni,
  • fasola, groch,
  • kukurydza,
  • soczewica,
  • szpinak,
  • mąka pełnoziarnista,
  • amarantus,
  • zielone warzywa.
  • Osłabienie mięśni
  • Zakłócenia czynności serca
  • Nerwowość, niepokój, stan depresyjny
  • Ubytki w zębach i dolegliwości kostne
  • Uczucie
    mrowienia

 

Chlor Cl

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • główny składnik wydzielin i wydalin,
  • wchodzi w skład soków
    trawiennych w przewodzie pokarmowym (sok żołądkowy i ślina),
  • uczestniczy w regulacji
    gospodarki wodno-elektolitycznejj
  • wpływa na wchłanianie białek, żelaza i wapnia
  • Sól,
  • sery żółte,
  • wędliny,
  • żywność
    produkowana z udziałem soli
  • złe przyswajanie białek, żelaza i
    wapnia,
  • niedostateczne likwidowanie bakterii w
    żołądku oraz pasożytów w jelicie cienkim.
  • ogólnie
    rzadko spotykany niedobór ze względu na stosunkowo wysokie spożycie soli
    kuchennej

 

Fosfor F

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

Kluczowy składnik:

  • kości,
  • zębów,
  • związków wysokoenergetycznych,
  • kwasów nukleinowych,
  • kefaliny, lecytyny,
  • enzymów,
  • błon komórkowych oraz krwi.

Bierze udział w:

  • budowie i utrzymaniu
    prawidłowego stanu zębów i kości;
  • w regulacji równowagi
    kwasowo-zasadowej,
  • procesach anabolicznych i katabolicznych,
  • spalaniu glukozy
  • wchłania się w obecności wit.D.
  • podtrzymuje witalność organizmu,
  • łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
  • Produkty mleczne,
  • mięso,
  • ryby,
  • wątroba,
  • jaja,
  • sery żółte,
  • groch, pestki dyni, fasola,
  • ziemniaki,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • marchew,
  • amarantus.
  • ogólne osłabienie,
  • nieprawidłowa budowa masy kostnej,
  • nieregularny oddech
  • zaburzenia
    nerwowe

 

Potas K

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • odpowiedzialny za
    gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową;
  • zapewnia prawidłowe
    funkcjonowanie nerwów i mięśni
  • polepsza zaopatrzenie mózgu w
    tlen – wpływ na koncentrację;
  • zwiększa aktywność gruczołów
    wydzielniczych
  • niezbędny do syntezy białek, bierze udział w
    metabolizmie węglowodanów.
  • Banany,
  • morele,
  • marchew,
  • ziemniaki,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • kapusta,
  • awokado,
  • daktyle,
  • orzechy,
  • szpinak
  • pomidory.
  • chroniczne zaparcia,
  • brak apetytu
  • problemy jelitowe
  • nieregularne bicie serca,
  • bóle głowy,
  • dolegliwości mięśniowe,
  • problemy skórne (suchość)
  • zaburzenia koncentracji, nerwowość,
    problemy ze snem,
  • spowolniony czas reakcji
  • wydłużony
    czas gojenia się ran.

 

Sód Na

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • utrzymanie:- bilansu wodnego- równowagi kwasowo-zasadowej.
  • podstawowy składnik płynów
    ustrojowych
  • wpływa na prawidłowe
    funkcjonowanie nerwów i mięśni,
  • składnik enzymów
  • reguluje ciśnienie tętnicze
  • pierwiastek alkaliczny.


Sól,
żywność produkowana z udziałem sodu.

  • pragnienie
  • osłabienie
  • mdłości
  • utrata
    łaknienia.

 

MIKROELEMENTY  i PIERWIASTKI ŚLADOWE

 

Cynk Zn

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁAp>

SKUTKI NIEDOBORU

  • Podstawowy minerał do tworzenia
    aminokwasów
  • Przyczynia się do działania
    insuliny
  • Niezbędny do rozwoju
    kostno-szkieletowego oraz odbudowy tkanek
  • Działanie antyalergiczne i
    przeciwzapalne
  • bierze udział w metabolizmie węglowodanów,
    tłuszczy, białek i alkoholu.
  • Chude mięso,
  • chude mleko,
  • żółtko jaj,
  • mąka pełnoziarnista,
  • orzechy,
  • żywność
    pochodzenia morskiego.
  • kurza ślepota
  • Podatność na zakażenia i choroby skóry
    (trądzik)
  • Rozstępy na skórze
  • Łamliwe paznokcie i włosy
  • upośledzenie smaku, brak apetytu
  • zaburzenia wzrostu u dzieci
  • stany depresyjne
  • uczucie znużenia oraz zmiany w
    gospodarce hormonalnej i aktywności enzymów.

 

Żelazo Fe

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • Uczestniczy w regulacji
    oddychania komórkowego
  • Niezbędne do prawidłowego
    funkcjonowania białek mięśniowych
  • Składnik hemoglobiny
  • niezbędny do prawidłowej budowy
    skóry, włosów, paznokci,
  • do prawidłowego funkcjonowania układu
    odpornościowego.
  • Mięso, wątroba,
  • ryby, krewetki
  • żółtko jaj,
  • twaróg,
  • orzechy,
  • mleko,
  • warzywa strączkowe,
  • brokuły,
  • szpinak
  • Prowadzi do anemii
  • Znużenie
  • Trudności z koncentracją
  • Zaparcia
  • Trudności z oddychaniem
  • Bladość skóry
  • Łamliwe
    paznokcie

 

Miedź Cu

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

bierze udział w:

  • wytwarzaniu czerwonych krwinek,
  • tworzeniu kości i kolagenu,
  • prawidłowym gojeniu ran,
  • wchłanianiu i transporcie
    żelaza,
  • metabolizmie kwasów
    tłuszczowych
  • regulacji ciśnienia i pracy
    serca
  • likwidacji stanów zapalnych
  • powstawaniu RNA.

wchodzi w skład wielu enzymów.

  • Cielęcina,
  • orzechy,
  • warzywa strączkowe,
  • zboża,
  • drób, wątroba,
  • małże, ryby,
  • kasza gryczana,
  • żółtka jaj
  • uszkodzenie tętnic i serca,
    nadciśnienie i powstawanie zakrzepów krwi
  • zwiększona podatność organizmu na
    infekcje bakteryjne oraz pasożytnicze.
  • zaburzenia wzrostu i płodności,
  • zaburzenia działania  sytemu
    nerwowego, (migreny)
  • osteoporoza

 

Mangan Mn

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • wpływa na prawidłowy rozwój
    komórek
  • niezbędny w prawidłowym
    funkcjonowaniu OUN
  • utrzymanie prawidłowej
    struktury kości
  • niezbędny do prawidłowego
    działania witamin B
    1 i E oraz
    aktywacji enzymów biorących udział w przemianie glukozy, glikogenu,
    tłuszczów oraz białek.
  • Łagodzi toksyczne właściwości wielu związków.
  • Orzechy,
  • herbata,
  • mąka pełnoziarnista,
  • zielone warzywa, groszek,
  • buraki,
  • fasola,
  • szpinak.
  • bóle stawów,
  • zmniejszenie płodności i spadek libido
  • pogorszenie słuchu, szumy w uszach
  • suchość skóry i jej pękanie
  • zmęczenie i zniechęcenie, pesymizm
  • gwałtowne chudnięcie
  • opóźnienie
    w rozwoju fizycznym i prawdopodobnie padaczkę.

 

Molibden Mo

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • występuje w szkliwie nazębnym
  • niezbędny w wytwarzaniu RNA i DNA
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i uwalniania
    żelaza
  • Mleko,
  • fasola,
  • czerwona kapusta,
  • zielone części roślin,
  • mąka pełnoziarnista,
  • ryż naturalny,
  • nasiona roślin strąkowych,
  • sery,
  • mięso i podroby.
  • przedwczesne starzenie organizmu
  • impotencja

 

Jod I

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • niezbędny do prawidłowego
    funkcjonowania tarczycy
  • zapobiega powstawaniu wola.
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego
    organizmu: wzrost, rozwój umysłowy, przemianę materii, dojrzewanie
    układu nerwowego i kostnego.
  • Sól jodowana,
  • ryby morskie, owoce morza,
  • drożdże,
  • morszczyn,
  • cebula.
  • objawy typowe dla niedoczynności tarczycy

 

Chrom Cr

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

  • stabilizuje poziom glukozy we
    krwi,
  • obniża poziom cholesterolu i
    trójglicerydów
  • kontroluje uczucie apetytu
  • wpływa na produkcję insuliny
  • przeciwdziała otyłości
  • Orzechy,
  • mąka pełnoziarnista,
  • wątroba,
  • grzyby,
  • rośliny strączkowe,
  • szparagi,
  • brokuły.
  • otyłość,
  • wzrost poziomu glukozy i cholesterolu
    we krwi
  • choroby
    układu krążenia.

 

Selen Se

 

CHARAKTERYSTYKA

ŹRÓDŁA

SKUTKI NIEDOBORU

- antyoksydant, składnik wszystkich komórek organizmu

- bierze udział w eliminacji:

  • wolnych rodników
  • metali ciężkich (tj. arsen,
    kadm, srebro i rtęć)

bierze udział w przemianie hormonów tarczycy.

  • Żywność pochodzenia morskiego,
  • mięso,
  • kukurydza,
  • mąka pełnoziarnista,
  • warzywa
    strączkowe.
  • uszkodzenie mięśnia sercowego (choroba
    Keshan)
  • choroby układu kostnego (choroba
    Kashin-Becka)
  • osłabienie, bladość
  • choroby wątroby i trzustki,
  • dolegliwości mięśniowe i stawowe,
  • łamliwe paznokcie, oznaki starzenia
    się,
  • podatność na zakażenia,
  • zaburzenia czynności serca,
  • zaburzenia
    widzenia.

 

Niedobór minerałów to nie fanaberia!

 

Niedobory mineralno-witaminowe są dzisiaj powszechne – co gorsza nie jest łatwo je rozpoznać! Nasz organizm wyraźnie sygnalizuje nam kiedy potrzebuje pożywienia, wody czy tlenu –  w przypadku minerałów czy witamin nie daje żadnego specyficznego znaku. A jeśli daje to dopiero po latach.

Zamiast tego zaczyna nam dokuczać wiele nieprzyjemnych i często ignorowanych objawów – nie kojarzymy ich z możliwymi niedoborami, a zrzucamy na karb przepracowania, czy nieodpowiedniego stylu życia. To błąd! Lekceważenie tych objawów może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych – może nie dziś, nie jutro i nawet i nie za miesiąc, ale za rok, dwa trzy a nawet i dwadzieścia lat.

 

Substancje niezbędne do życia:

Sygnał ostrzegawczy niedoboru:

Śmierć z powodu niedoboru zachodzi po:

Tlen

duszenie się

minutach

Woda

pragnienie

dniach

Pożywienie

głód

tygodniach

Minerały
i Witaminy

BRAK

wielu
latach (np. wskutek zawału mięśnia sercowego)

 

Problem niedoboru nie znika, za to kumuluje się przez lata - dlatego tak ważne jest regularne wyrównywanie wszelkich braków składników odżywczych w organizmie. Wiemy już, że sama dieta nie wystarczy – jak więc sobie radzić? Nie rozkładajmy bezradnie rąk – z pomocą przychodzi nam suplementacja.

Niedobory a suplementacja – dlaczego jest konieczna?

 

Suplementy diety – jeszcze kilka lat temu określane jako chwilowa moda, fanaberia dla bogatych, chwyt marketingowy na hipochondryków – dziś na stałe goszczą w naszych domowych apteczkach, są polecane przez specjalistów różnych dziedzin i lekarzy praktycznie każdej specjalizacji. Dlaczego? Z jednej strony wzrosła nasza zdrowotna świadomość, z drugiej – coraz więcej badań i testów wykazuje, że to konieczność! Przypomnijmy –  dostępne w sklepach i na straganach pożywienie nie dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a na jego jakość tak naprawdę nie mamy wpływu. Co gorsza – warzywa czy owoce bardzo szybko tracą swoje cenne składniki – to ich naturalna skłonność – najkorzystniej więc byłoby konsumować je zaraz po zerwaniu z drzewa czy wykopaniu z ziemi, a na ten luksus w dzisiejszych czasach coraz mniej osób może sobie pozwolić. Niewiele osób ma własne działki, które codziennie dostarczają nam świeżych owoców i warzyw.

Okazuje się, że już 48 godzin wystarczy, aby zdecydowana większość minerałów i witamin uległa degradacji - czasami straty mogą sięgać niemal 80-ciu procent! A przecież zanim produkty trafią na nasz stół muszą przebyć długą drogę – są sortowane, transportowane,
przechowywane w różnych warunkach, często niekorzystnych. Także po zakupie nie od razu je spożywamy – często dopiero po kilku dniach wyciągamy z chłodu lodówki, spiżarki, czy piwniczki… Nie bez znaczenia pozostają także rozmaite zabiegi jakim poddajemy produkty spożywcze – a wśród nich, jak zapewne się domyślacie – najgorzej wypada obróbka termiczna.

 

Pamiętaj!

✔ Zadbaj o częste zakupy świeżych owoców i warzyw – podczas przechowywania tracą nawet 80% cennych substancji odżywczych!
✔ Niektóre minerały (np. chrom, cynk, magnez) są wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych tj. światło, temperatura czy wilgotność powietrza. Produkty, które je zawierają, trzymaj w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu (np. na dolnej półce w lodówce nastawionej na umiarkowanie niską temperaturę, a najlepiej w chłodnej piwnicy).
✔ Produkty wrzucaj już na gotującą wodę, aby straty minerałów z warzyw czy owoców były jak najmniejsze – a jeśli to możliwe gotuj na parze!

 

W związku z powyżej przytoczonymi danymi – pewne wnioski nasuwają się same. Mówiąc wprost – jesteśmy skazani na suplementację. Konieczność uzupełniania niedoborów mineralno-witaminowych dotyczy każdego – zwłaszcza, że nasze organizmy nie zostały wyposażone w żadne mechanizmy sygnalizowania nam o braku tego minerału czy innego. Nawet osoby, które uważa się za okazy zdrowia, prowadzące zdrowy tryb życia i nie uskarżające na żadne problemy, powinny po suplementy z kompletem minerałów sięgnąć chociażby profilaktycznie. Oczywiście muszą to być suplementy naturalne wysokiej jakości. Nie łudźmy się, że tani suplement zaspokoi nasz organizm, najczęściej jest to zestaw chemicznych składników niestety nieprzyswajanych przez organizm ludzki.

Suplementy na bazie Morza Martwego najlepsze na niedobory

 

 

Jeśli chodzi o składniki mineralne to prawdziwą ich skarbnicą jest Morze Martwe! W jego wodach skrywa się aż 21 minerałów (m.in. wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo, siarka, mangan, krzem, miedź, selen, jod, brom) – wszsytkie te wymienione powyżej i dokładnie te, które mają dla naszego organizmu największe znaczenie biologiczne! Preparaty i suplementy Dr Nona stworzone na jego bazie to najprostsza droga do efektywnego uzupełnienia wszelkich niedoborów i braków mineralnych. Dzięki naturalnemu pochodzeniu są one wysoce aktywne i praktycznie w 100% przyswajalne, natomiast połączenie makro i mikroelementów z najwyższej jakości olejkami aromaterapeutycznymi i ziołami sprawia, że stają się uniwersalnymi preparatami profilaktyczno- leczniczymi. Suplementy na bazie minerałów Morza Martwego mogą być stosowane praktycznie od przedszkolaka do staruszka, a sól z Morza Martwego dostarczająca nam mikro- i makroelementy poprzez skórę już od pierwszych chwil życia. Kąpiel dla noworodków i niemowlaków przygotowujemy już z dodatkiem soli z Morza Martwego. Zarówno sól jak i suplementy wspomagają oczyszczanie organizmu i regenerują cały organizm, wzmacniają siły obronne i system immunologiczny stając się dla nas swoistą mineralną tarczą!

Źródła:

Mathias Rath – Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca, tylko my ludzie

Nona Kuchina – Morze Martwe – dar, który uzdrawia

Badania – Geigy Pharmaceutical  Comapany (Szwajcaria)

 

Przeczytaj także:

Czym są suplementy diety?

Amerykańscy lekarze polecają suplementy…i sami je biorą.