W okresie jesienno-zimowym, a nawet do wczesnej wiosny bardzo często zapadamy na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Na zewnątrz atakuje nas zimny wiatr, deszcz czy śnieg, w powietrzu jest mnóstwo bakterii i wirusów chorobotwórczych.  Jesteśmy przemarznięci, a to sprzyja rozwojowi wielu patogenom, kichaniu i kolejnym infekcjom. Co zrobić, aby ustrzec się przed takimi intruzami? No cóż, po prostu należy zadbać o swój organizm, rozgrzać go od wewnątrz. Świetnym rozwiązanym będą odpowiednie posiłki. Dzisiaj proponujemy Wam rozgrzewającą zupę dyniową

A co zawiera dynia i co nas rozgrzeje?

                                                                                                                                           Otóż dynia zawiera stosunkowo dużo witamin m.in. A,gozdziki B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne – fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.  Im miąższ dyni ma intensywniejszy kolor, tym więcej  jest w nim witamin. Z kolei pamiętajmy, że świeży imbir ma działanie napotne, a goździki rozgrzejące. Jeszcze jak dodamy do tego czosnku, pieprzu czy curry to efekt bedzie zaskakujący.  To do dzieła ……

Jakie składniki będą nam potrzebne ?

  • 60 dag  dyni pokrojonej w kostkę           imbir-korzen
  • 6 goździków
  • 3 filiżanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno np.lniany, rydzowy czy dyniowy
  • 1 cebula, posiekana
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2  - 1 łyżeczki curry (o ile nie ma objawów goraca)
  • 50g pestek dyni lub pół filiżanki świezych liści kolendry na ozdobę

Rozgrzewająca zupa dyniowa – a jak ją przygotować? 

  • Dynię oczyścić i pokroić w kostkę.
  • Do garnka nalać bulionu, wrzucić dynię i goździki i gotować na małym ogniu ok. 20 minut
  • Dodać czosnek, cebulę i utarty imbir.
  • Gotować przez kolejne 5 min.
  • Zupę doprawić, troszkę posolić, lekko popieprzyć.
  • Można też dołożyć curry pod warunkiem, ze nie ma objawów gorąca lub suchości
  • Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera
  • W międzyczasie uprażyć pestki dyni na suchej patelni, często mieszając aby się nie przypaliły, do momentu, jak się lekko przyrumienią
  • Nalać zupę do miseczek
  • Na talerzu można dodać jeszcze olej lniany, rydzowy czy dyniowy
  • Udekorować pestkami dyni lub listkami kolendry
Po 30 minutach rozgrzewająca zupa dyniowa jest gotowa do spożycia.
W ciągu dnia proponujemy zupę rozgrzewającą, a wieczorem można rozkoszowac się kąpielą w solach z Morza Martwego.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia!